(30-sep-23)De tweede oogst is binnengehaald!

We hebben zo hier en daar maar wat druiven laten zitten, want het werd (zelfs ons) alles bij elkaar wel wat te veel. Want wat kan je ermee doen, naast jam, druivensap of (willen we niet aan beginnen) wijn?

Na jarenlang wijn gemaakt te hebben (vooral voor anderen, want ik houd er zelf niet zo van), blijft alleen sap en jam over.

Niet getreurd, want een kilootje of vijftien zou het zomaar geweest kunnen zijn! We hebben het niet gewogen, want te druk met alle voorbereidselen die aan de verwerking van dit alles vooraf gaan: al onze flessen en potten uitgekookt in een grote pan water, die ik eerst nog op zolder moest zien terug te vinden, druiven van hun skelet verwijderen, wassen van het resultaat.

En al met al meer spullen vies gemaakt dan op twee normale dagen. Niet getreurd: heerlijk sap is het resultaat. Aan de jam hebben we een deel van de eerste lichting verknoeid, jammergenoeg. Die bleef te dun en is te zoet om als drank te kunnen dienen. Maar de tweede oogst is omvangrijker en veelbelovender dan de eerste. We zijn klaar voor de winter, met de voorraadkast tot het randje gevuld.

Categorieën: algemeenblog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *