(5-apr-24)Voor de nieuwe slaapkamer in het nieuwe huis van de kleinzoon van vijf jaar oud, heeft z’n opa dit Tiffany-lampje voortgebracht. Het was een intensieve klus, deze lesopdracht, maar daardoor heeft opa het wel veel beter in de vingers gekregen. En de kleinzoon is ook nog eens blij met deze aanwinst.

Het produceren van Tiffany glas lijkt wel wat op het werken met glas-in-lood. Het verschil zit ‘m erin dat er voor het samenvoegen van de uitgesneden glasdelen bij Tiffany geen lood wordt gebruikt, zoals dat bij glas-in-lood het geval is, maar koperfolie. Daardoor is het mogelijk om verfijndere details te tonen, zoals in dit geval deze kat.

Ik volg hiervoor een praktijkcursus bij Kijkglas in Noordwijk. Joost Wijnberg legt, tijdens bijeenkomsten met een geregeld wisselende bezetting, aan de deelnemers, met veel geduld en het betoon van veel ervaring, uit hoe je een Tiffany- of glas-in-lood-object produceert. Hij heeft een ogenschijnlijk onuitputtelijke voorraad van talloze glassoorten in huis, alsmede allerlei gereedschappen, die je voor deze klussen benodigt: koperfolie, glassnijders, breektangen, gruistangen et cetera.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *